ADAPTIVE REUSE & Historic Preservation 

Cary Cottage,
Dimock Community Health Center, Roxbury, MA

Exterior View

See an article about the Cary Cottage project published in Wood Design and Building Magazine

Before

 After


Edna D. Cheney Building,
Dimock Community Health Center, Roxbury, MA

Exterior View

Working as a collaborative Design/Construction team, Platt Anderson Freeman and Chapman Construction completed this multi-million dollar gut renovation, from design to occupancy, in eight months.

This National Register structure now serves as administrative offices for the Dimock Community Health Center, an urban health complex with a large campus of historic structures.

PAF's design has returned the Cheney building to its historic appearance. Its monumental interior stair, porches, and portico have been restored. Windows and millwork have been replaced with historically correct elements.

Photos: Nick Wheeler

Main Lobby


Gardiner Building / Chart House Restaurant, Long Wharf, Boston, MA

The Chart House Exterior View, Long Wharf



The Chart House Interior, Second Floor



Section showing new drilled pile foundation

This project received a 2001 Preservation Award from the Massachusetts Historical Commission.

The Gardner Building, now more commonly known as the Chart House Restaurant, is the oldest building on Boston's waterfront.   PAF has been responsible for several project at the Chart House including a full interior renovation and historic preservation of the exterior after a fire caused significant damage



New bar (note new stamped concrete floor)


Top of new piles before grade beam & floor installed.

Most recently, in 2001  monitoring indicated that the structure was in danger of crumbling into
Boston's Harbor and would require a highly technical underpinning to save it.
PAF Architects worked with a team of engineering consultants and construction manager to protect the original exterior walls and second floor by using low overhead pile drilling equipment to drill thirty two 120 foot piles from within the masonry walls. The piles support new subgrade concrete structures, carrying the historic exterior walls.
PAF redesigned the first floor, including kitchen services areas, which was newly constructed.
The work was accomplished on a 6-month fast track schedule, minimizing lost revenue by the restaurant.

To see more about the restaurant aspects of this project, click here.



Temporary corner bracing


Drilling piles


Rebar for new grade beams

Mill Falls Apartments, Methuen, MA


This project involved adapting an existing complex of four historic mill buildings in Methuen, Massachusetts to be ninety-seven new units of apartment housing, including a 40% affordable component. The project received historic tax credits from the National Park Service for the efforts put into restoring the building exterior.  The project received a Preservation Award from the city of Methuen Historical District Commission and was featured on the cover of the Massachusetts Housing Finance Administration's 35th Anniversary Annual Report.


Main Entrance


Restored Bell Tower


Clerestory Hallway
 

              architecture preservation sustainability